tisdag 1 januari 2008

Japan och nyåret

Så igår var det nyårsfest på femtifemte våningen i World Trade Center. Det var inte så stort som jag tänkt mig... Och inte raketerna heller. Det var inte så att hela staden sprack upp och exploderade i färger utan det var ett fyrverkeri. Det är inte bara på nyår som de skjuter raketer här, utan på sommaren har de också raketfestivaler. För övrigt firar man inte nyårsafton här, utan det är främst på nyårsafton och nyårsdagen som högtiden är. Och den firar man med familjen och mycket i templen (temple - buddism)/helgedomen (shrine - schintoism).

Idag hade vi också en slackerdag, vi var till ett shrine här nära Viktor. Där var det en massa folk som bad och köpte offergåvor och lyckoamuletter. Det fanns också en liten marknad där man kunde köpa mat, nyårsgodis som var som stekta pannkaksbollar och allmänt skit och lotterier/tombola för barnen. Sen gick vi lite i några bakgator där det fanns fina hus och trädgårdar.

Efter vi kommit hem till Viktor så LAGADE VI MAT. Det var väldigt gott att äta något hemlagat för en gångs skull. VI har bara ärit ute annars, eller köpt halvfabrikat och ätit hemma sedan. Det är ju så billigt att det knappt lönar sig att laga mat. Särskilt om man är ensam och bor med en massa andra killar i ett internat där köket är en sanitär olägenhet. Tänk kylarlagrets kylrum för grönsaker med några gasplattor och diskbänkar och ett bord i mitten. Alltså inte ens som köket där! I början var kväljande att vara där - jag ville knappt sitta på stolarna, men man vänjer sig snabbt med att det är så skitigt.

Nu skall jag gå och nanna.

Inga kommentarer: